Πώς θα «διαβάσουμε» τις βάσεις

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 28/8/2011

 

Για πρώτη φορά η ανακοίνωση των βάσεων αργεί τόσο πολύ. Τα προηγούμενα χρόνια χρειαζόταν ένας μήνας μετά την συμπλήρωση των μηχανογραφικών για να ολοκληρωθεί η επιλογή των υποψηφίων και η ανακοίνωση των βάσεων. Φέτος χρειάστηκαν δύο μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής. Βέβαια η καθυστέρηση δεν είναι ευθύνη μόνο του Υπουργείου Παιδείας, καθώς στην διαδικασία εμπλέκονται και άλλα Υπουργεία, όπως το Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, που έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την καθυστέρηση. Η προκήρυξη για την εισαγωγή στην αστυνομία δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουνίου και οι προκαταρκτικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Χάθηκε έτσι ένας μήνας για μία διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.  Ένας μήνας επιπλέον αναμονή και άγχος για τους υποψηφίους λόγω αδυναμίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να κάνει αυτό που έκανε κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια. Η διάχυτη αίσθηση ότι η δημόσια διοίκηση γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά.

Οι μετεγγραφές

Οι μετεγγραφές καταργήθηκαν από φέτος. Κάθε υποψήφιος θα σπουδάσει στην σχολή που θα πετύχει και θα δει αύριο με την ανακοίνωση των βάσεων. Πολλοί υποψήφιοι ακόμη δεν το έχουν συνειδητοποιήσει πιστεύοντας ότι θα εφαρμοστεί η διαδικασία των προηγούμενων χρόνων.

12 βάσεις

12 διαφορετικές βάσεις για κάθε τμήμα θα ανακοινωθούν αύριο. Οι υποψήφιοι, μέσα στο άγχος τους, εύκολα μπορεί να μπερδευτούν και να κάνουν λάθος, κοιτάζοντας άλλη βάση από αυτή που πρέπει. Μέχρι τώρα οι βάσεις ήταν τρεις, μία για κάθε κατηγορία υποψηφίων.
Από φέτος, με την κατάργηση των μετεγγραφών, ορίστηκαν οι ειδικές κατηγορίες και δόθηκαν επιπλέον θέσεις για κάθε μία από τις ειδικές κατηγορίες. Έτσι οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και οι ανήκοντες στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων διαγωνίζονται και για τις θέσεις της γενικής σειράς και για τις θέσεις της ειδικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν. Οι θέσεις της ειδικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν, όμως, δεν αφορούν όλη την επικράτεια, αλλά μόνο τη διοικητική περιφέρεια στην οποία μένουν ή τη διοικητική περιφέρεια στην οποία σπουδάζει ο αδελφός ή η αδελφή τους, αν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Έτσι υπάρχει περίπτωση να μείνουν κενές θέσεις ή να εμφανιστούν πολύ χαμηλές βάσεις σε κάποια κατηγορία, οι οποίες δεν συμπληρώνονται από υποψηφίους άλλης ειδικής κατηγορίας σύμφωνα με το νόμο,

Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι

Πρέπει να έχουν πρόχειρο το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό τους. Αν δεν το έχουν κρατήσει μπορούν να το δουν και να το εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα που το κατέθεσαν (http://exams.minedu.gov.gr). Υπάρχουν, δυστυχώς, και κάποιοι υποψήφιοι που δεν οριστικοποίησαν το μηχανογραφικό τους και αποκλείονται αυτομάτως από τη διαδικασία επιλογής.
Οι υποψήφιοι που δεν ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία θα κοιτάξουν τη βάση της γενικής σειράς στην κατηγορία που ανήκουν και καμία άλλη.
Οι υποψήφιοι που ανήκουν σε ειδική κατηγορία πρέπει να κοιτάξουν και τη βάση της γενικής σειράς και τη βάση της ειδικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν μόνο όμως για τις σχολές της διοικητικής περιφέρειας στην οποία μένουν.
Ο κάθε υποψήφιος θα κοιτάξει τη βάση της σχολής πρώτης προτίμησης στη γενική σειρά και την ειδική κατηγορία στην οποία ανήκει. Αν τα μόρια που συγκέντρωσε στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι περισσότερα από τη βάση της σχολής είτε στη γενική  σειρά είτε στην ειδική κατηγορία τότε έχει πετύχει σ’ αυτή τη σχολή. Αν τα μόρια που συγκέντρωσε στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι λιγότερα από τη βάση, τότε κοιτάζει τη βάση της δεύτερης σχολής προτίμησής του και ούτω καθεξής. Οι υποψήφιοι που δεν ανήκουν σε ειδική κατηγορία θα κάνουν τον ίδιο έλεγχο κοιτάζοντας όμως μόνο τη βάση της γενικής σειράς.
Το σύστημα με τις 12 διαφορετικές βάσεις είναι αρκετά πολύπλοκο, ελπίζουμε να μην μπερδευτούν οι υποψήφιοι. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν το Υπουργείο Παιδείας έστελνε σε κάθε υποψήφιο με sms  τη σχολή που πέτυχε. Το Υπουργείο Παιδείας στη διάρκεια συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου ζήτησε τα σταθερά και τα κινητά τηλέφωνα των υποψήφιων, χωρίς να είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του πεδίου. Έχοντας λοιπόν τα κινητά τηλέφωνα των περισσότερων υποψηφίων θα μπορούσε να μειώσει την αγωνία τους ειδοποιώντας τους μέσω sms. Το Υπουργείο Παιδείας δεν ευαγγελίζεται το ψηφιακό σχολείο;
Ας ελπίσουμε ότι η ανακοίνωση των βάσεων δεν θα επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στους υποψηφίους και τις οικογένειές τους και ότι τα λάθη των υποψηφίων, που θα αποκαλυφθούν, θα είναι τα λιγότερα δυνατά. Ήδη, πάντως, 1.162 υποψήφιοι δεν οριστικοποίησαν το μηχανογραφικό τους και έχουν χωρίς αιτία αποκλειστεί από την επιλογή.

Ο αριθμός των βάσεων

3 κατηγορίες υποψηφίων

1. κατηγορία του 90%
Όσοι υποψήφιοι Γενικού Λυκείου έδωσαν φέτος εξετάσεις

2.  Κατηγορία του 10%
Όσοι υποψήφιοι Γενικού Λυκείου δεν έδωσαν φέτος εξετάσεις

3. Υποψήφιοι ΕΠΑΛ (ομάδα Α)

 

 

4 Βάσεις για κάθε κατηγορία

1. Βάση Γενικής Σειράς

2. Βάση Πολυτέκνων

3. Βάση Τριτέκνων

4. Βάση Κοινωνικών Κριτηρίων

 

 

Σύνολο

3 κατηγορίες x 4 βάσεις για κάθε κατηγορία = 12 βάσεις