Κατάργηση της ισονομίας των πολιτών;

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 28/6/2011

 

Ο Δημήτρης από την Πάτρα είναι παιδί τρίτεκνης οικογένειας. Εντάσσεται στην ειδική κατηγορία των τριτέκνων και έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει κάποια από τις επιπλέον θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ειδική αυτή κατηγορία.
Η Μαρία από τη Θεσσαλονίκη είναι και αυτή παιδί τρίτεκνης οικογένειας. Για να έχει, όμως, και αυτή το δικαίωμα να ενταχθεί στην κατηγορία των τριτέκνων πρέπει η οικογένειά της να έχει ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 70.000€. Χρειάζεται δηλαδή η Μαρία μία επιπλέον προϋπόθεση – το μικρό εισόδημα - για να έχει το ίδιο δικαίωμα με τον Δημήτρη από την Πάτρα. Θεωρούμε ότι και οι δύο οικογένειες έχουν παιδιά μικρότερα των 26 ετών, ώστε να δικαιούνται την ένταξή τους στην ειδική κατηγορία.
Νομίζω ότι έτσι καταργείται η βασική αρχή της ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου, αφού για να τύχουν του ίδιου αποτελέσματος (ένταξη στην ειδική κατηγορία των τριτέκνων) χρειάζονται διαφορετικές προϋποθέσεις. Αν βρεθεί κάποιος και προσβάλει τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για την Ανώτατη Εκπαίδευση θα μπορούσε να τινάξει όλο το σύστημα στον αέρα.
Με την ένταξή τους στην ειδική κατηγορία μπορούν τα δύο παιδιά να διεκδικήσουν θέση μόνο για τις σχολές της περιφέρειας του τόπου διαμονής τους. Αυτό όμως δεν αναφέρεται πουθενά στο σχετικό νόμο. Αν λοιπόν, ο Δημήτρης θέλει να περάσει στη Νομική δεν έχει τη δυνατότητα, αφού δεν υπάρχει Νομική στην Πάτρα. Αν όμως είχε μία θεία στη Θεσσαλονίκη που μπορούσε να τον φιλοξενήσει, θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των σπουδών του. Δεν έχει, όμως,  τη δυνατότητα να διεκδικήσει μία από τις θέσεις των τριτέκνων στη Θεσσαλονίκη, αφού η ένταξη στην ειδική κατηγορία περιορίζεται μόνο στην διοικητική περιφέρεια της πόλης που ζει. Αντίστοιχο  πρόβλημα αντιμετωπίζει και ένας τρίτεκνος που μένει στην Καστοριά και περιορίζεται η ένταξή του στην ειδική κατηγορία στις σχολές της Δυτικής Μακεδονίας. Στη Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχει καμία σχολή Φιλολογίας και γενικότερα δεν υπάρχουν σχολές του 1ου πεδίου εκτός των Παιδαγωγικών.
Δημιουργούνται έτσι φαινόμενα άνισης μεταχείρισης, που θα φέρουν πολλές προσφυγές κατά του κύρους της επιλογής. Με δεδομένο ότι δεν αναφέρεται η υποψηφιότητα μόνο για τις σχολές της περιφέρειας του τόπου διαμονής στο σχετικό νόμο θα είναι πολύ εύκολη η στήριξή του στο δικαστήριο. Φυσικά το ίδιο ισχύει για όλες τις ειδικές κατηγορίες.
Το ζήτημα είναι ότι οι μετεγγραφές, που πράγματι δημιουργούν πρόβλημα στις ανώτατες σχολές, είχαν σκοπό να διευκολύνουν τις οικογένειες που έχουν οικονομικό πρόβλημα να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Η όλη προσπάθεια που κάνει φέτος το  Υπουργείο με την κατάργηση των μετεγγραφών και τη διαδικασία που τις αντικατέστησε, φανερώνει την προσπάθεια να περιοριστούν όσο περισσότερο γίνεται οι δικαιούχοι ένταξης στις ειδικές κατηγορίες και φανερώνει μεγάλη κοινωνική αναλγησία, αφού εν μέσω κρίσης κάποια παιδιά δεν θα σπουδάσουν καθόλου. Να θυμίσουμε ότι η προσπάθεια περιορισμού των μετεγγραφών δεν συνοδεύτηκε από καμία βελτίωση της πολύ περιορισμένης φοιτητικής μέριμνας, μα αποτέλεσμα κάποιοι να αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους.