Με ... το χέρι στην καρδιά

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 19/6/2011

Οι υποψήφιοι πρέπει να επιλέξουν σχολές με βάση τις δικές τους επιθυμίες

Το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή σπουδών είναι η επιθυμία του υποψηφίου. Πρέπει να δει το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων που τον ενδιαφέρουν και να επιλέξει με κριτήριο αυτό που του αρέσει. Έτσι θα γίνει καλός σ’ αυτό που κάνει και θα έχει μικρότερο τον κίνδυνο της ανεργίας. Δεν θα πρέπει να κοιτάξει τις επαγγελματικές προοπτικές του πτυχίου που θα πάρει στο τέλος των σπουδών του; Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει τους περισσότερους υποψηφίους. Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Η αλήθεια είναι ότι οι φοιτητές που θα εισαχθούν φέτος στις σχολές θα χρειαστούν  γύρω στα 8-10 χρόνια μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, το μεταπτυχιακό τους, που έχει γίνει απαραίτητο και τη θητεία τους στο στρατό οι άνδρες. Σε μία δεκαετία η Ελλάδα θα είναι μία τελείως διαφορετική χώρα από αυτή που γνωρίζουμε τώρα μετά τη μεταμόρφωσή της από την… τρόικα. Οι εργασιακές σχέσεις θα είναι διαφορετικές και πιθανόν ο προσανατολισμός της οικονομίας μας. Καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη για τη ζήτηση των επαγγελμάτων στο μέλλον, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι δάσκαλοι

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των δασκάλων. Όσοι μέχρι πριν δύο χρόνια επέλεγαν το επάγγελμα του δασκάλου στηριζόμενοι στον άμεσο διορισμό, τη μονιμότητα, τις συνθήκες εργασίας και τις μεγάλες διακοπές θα εκπλαγούν όταν τελειώνοντας τη σχολή διαπιστώσουν πόσο πολύ θα έχει αλλάξει το επάγγελμα ως προς τις εργασιακές του συνθήκες. Αν λοιπόν το επέλεξαν για τις εργασιακές του συνθήκες θα απογοητευτούν. Αν το επέλεξαν γιατί έχουν το «δασκαλίκι» μέσα τους δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα.
Οι μόνες σχολές που έχουν εγγυημένη επαγγελματική ζωή είναι οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Γι’ αυτό είναι περιζήτητες και οι βάσεις τους ανεβαίνουν όσο οι προσφερόμενες θέσεις μειώνονται.

Η απόσταση

Η απόσταση από την οικογενειακή εστία εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα επιλογής σπουδών, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είναι αδύνατο για πολλές οικογένειες να συντηρήσουν φοιτητή σε άλλη πόλη. Και αν τώρα μπορούν ποιος ξέρει αν θα τα καταφέρνουν σε 2-3 χρόνια, καθώς το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα εξελίσσεται. Δάνεια φοιτητικά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, ούτε απλά δάνεια δίνουν οι τράπεζες οπότε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των σπουδών είναι μεγάλο, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις επιλογές των υποψηφίων και συνεπώς τις βάσεις.