Αλλαγές στο μηχανογραφικό

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 23/4/2011

 

Έτοιμη είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου στο Υπουργείο Παιδείας. Εκκρεμεί μόνο η ανακοίνωσή της. Ο υποψήφιος θα μπαίνει με τον κωδικό υποψηφίου, που ήδη έχει, και θα κάνει όσες δοκιμές θέλει στη συμπλήρωσή του μηχανογραφικού. Όταν είναι έτοιμος θα πηγαίνει στο σχολείο του και θα γίνεται εκεί η επίσημη υποβολή του και ο έλεγχος για πιθανά λάθη. Θα υπογράφει και θα  παίρνει το αντίγραφό του. Οι προτιμήσεις του εισάγονται άμεσα στους υπολογιστές του Υπουργείου Παιδείας και επιτυγχάνεται η επιτάχυνση της διαδικασίας επιλογής. Θα ανακοινώνονται, δηλαδή, νωρίτερα τα αποτελέσματα εισαγωγής και οι βάσεις. Ταυτόχρονα θα καταφέρει το Υπουργείο Παιδείας να εξοικονομήσει τα χρήματα που έδινε στους καθηγητές που εμπλέκονταν στη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού. Τα χρήματα αυτά, που δεν έχει ακόμη πληρώσει για την περσινή διαδικασία, είναι περίπου 250.000€.
Εκτός όμως από τη διαδικασία αλλάζει και η ουσία, δηλαδή ο τρόπος υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου. Η κατάργηση των μετεγγραφών και η αντικατάστασή τους με την ειδική κατηγορία του 20% των θέσεων των εισακτέων θα αλλάξει τον τρόπο δήλωσης των σχολών από τους υποψηφίους που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία και παλιά δικαιούνταν μετεγγραφή.
Μέχρι τώρα έπαιρναν μετεγγραφή και υποψήφιοι που δεν είχαν οικονομικό πρόβλημα, αφού δεν υπήρχε κανένα οικονομικό όριο σε κάποιες κατηγορίες υποψηφίων. Οι υποψήφιοι όμως που έχουν οικονομικό πρόβλημα στις σπουδές τους σε άλλη πόλη θα πρέπει να δηλώσουν διαφορετικά τις σχολές από ότι έκαναν μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δηλώνουν όλες τις σχολές της πόλης τους γιατί αν περάσουν σε μία άλλη πόλη δεν θα έχουν δικαίωμα μετακίνησης και φυσικά θα έχουν πρόβλημα να αντεπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών τους. Μπορεί φυσικά να μην έχουν τα μόρια για να πετύχουν σε κάποια σχολή της πόλης τους με αποτέλεσμα, μη μπορώντας να σπουδάσουν σε άλλη πόλη, να μη σπουδάζουν καθόλου. Στην Αθήνα η χαμηλότερη βάση στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών διαμορφώθηκε στα 12.009 μόρια το 2010. Στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής διαμορφώθηκε στα 8.067 μόρια. Στην Πάτρα τη χαμηλότερη βάση είχε το 2010 το τμήμα Ηλεκτρολογίας με 10.143 μόρια. Η αναλογία θέσεων στις ανώτατες σχολές προς τον πληθυσμό της κάθε πόλης θα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στις σπουδές των παιδιών που μέχρι τώρα έπαιρναν μετεγγραφή. Δηλαδή ένας υποψήφιος από την Αθήνα αν έχει 10.000 μόρια δεν θα μπορεί να σπουδάσει τίποτα, ενώ από την Θεσσαλονίκη θα μπορεί. Μία άλλη χρονιά ίσως είναι αντίστροφα τα πράγματα. Οι βάσεις βέβαια εξαρτώνται και από τον αριθμό των εισακτέων που δεν γνωρίζουμε ακόμη. Η πρωτοφανής καθυστέρηση στην ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων, αλλά και η μη δημοσίευση μέχρι τώρα του μηχανογραφικού δελτίου δημιουργεί ανησυχία για τις πιθανές μεταβολές είτε στον αριθμό των εισακτέων είτε στα τμήματα που θα δεχτούν φοιτητές.