Πανελλήνιες με πέντε άγνωστες παραμέτρους

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 7/4/2011

 

Τριάντα δύο μέρες μένουν μέχρι την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων και οι άγνωστοι είναι για πρώτη φορά τόσοι πολλοί:

Άγνωστος 1: Ο αριθμός των εισακτέων. Δεν γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τι πράγμα διαγωνίζονται. Οι φήμες οργιάζουν: άλλοι λένε για μείωση των εισακτέων κατά 10% και άλλοι για μείωση κατά 20%. Επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία. Τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των εισακτέων ανακοινωνόταν το Μάρτιο. Βρισκόμαστε ήδη στον Απρίλιο και κανείς δεν καταδέχεται να μας πει πόσοι υποψήφιοι θα εισαχθούν σε κάθε σχολή.
Άγνωστος 2. Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές. Τα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται στις εξετάσεις για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές (Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη) δεν έχουν ανακοινώσει ούτε τον αριθμό των εισακτέων ούτε τις προϋποθέσεις εισαγωγής, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τι ύψος και βάρος πρέπει να έχουν, πράγμα που, δυστυχώς, αλλάζουν κάθε χρόνο.
Άγνωστος 3. Το μηχανογραφικό. Πότε θα συμπληρωθεί και με ποιο τρόπο κανείς δεν μας λέει. Φήμες κυκλοφορούν ότι θα το συμπληρώνουν μόνοι τους οι υποψήφιοι και θα το υποβάλουν ηλεκτρονικά σε μη καθορισμένη ακόμη ημερομηνία. Επίσημη ανακοίνωση καμία.
Άγνωστος 4. Οι μετεγγραφές. Μία ανακοίνωση υπήρξε από το Υπουργείο Παιδείας με παραδείγματα που απλά μεγάλωσε τη σύγχυση των υποψηφίων. Νόμος δεν υπάρχει και υπάρχει και το περσινό δεδομένο που ο νόμος βγήκε μετά τα αποτελέσματα εισαγωγής. Τα παιδιά ρωτάνε και κανείς δεν μπορεί να τους απαντήσει με σιγουριά.
Άγνωστος 5. Τα θέματα των εξετάσεων. Τελευταία στιγμή ανακοινώθηκε ότι μπορούν όσοι το επιθυμούν από φέτος να αποκτούν το απολυτήριο Λυκείου με ενδοσχολικές εξετάσεις και αμέσως κυκλοφόρησαν οι φήμες ότι τα θέματα θα είναι πιο δύσκολα φέτος, αφού δεν υπάρχει κανείς λόγος να δείξουν επιείκεια για τους αδύνατους μαθητές.
Πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια είναι τόσοι πολλοί οι άγνωστοι και οι φήμες που κυκλοφορούν. Οι υποψήφιοι αντί να διαβάζουν αγωνιούν για όλα όσα δεν γνωρίζουν, κανείς δεν τους τα λέει. Δεν είναι κρίμα να φερόμαστε έτσι στα παιδιά μας;