Αλλαγές και πάλι στις μετεγγραφές των φοιτητών

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 27/2/2011

 

Νέες αλλαγές στις μετεγγραφές ανήγγειλε η Υπουργός Παιδείας. Υπάρχει πράγματι μεγάλο πρόβλημα από την υπερφόρτωση που δημιουργείται στα κεντρικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στον πίνακα 1 βλέπουμε τις μετεγγραφές χωρίς ποσοτικό περιορισμό που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας το 2010 στα κεντρικά ιδρύματα. Δηλαδή τουλάχιστον το 10% των φετινών εισακτέων πήρε μετεγγραφή. Δεν περιλαμβάνονται όσοι πήραν μετεγγραφή για λόγους υγείας ή οικονομικούς. Ο συνολικός αριθμός των μετεγγραφομένων ήταν 9.725 φοιτητές, μόνο από όσους έκαναν ηλεκτρονική αίτηση.
Η προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας είναι να μειωθούν έως να καταργηθούν οι μετεγγραφές. Πράγματι οι μετεγγραφές αποτελούν παγκόσμια ελληνική «πατέντα». Η πατέντα αυτή υπάρχει και λειτουργεί τόσα χρόνια στηριζόμενη στην κοινωνική συνενοχή: το κράτος δεν παρέχει φοιτητική μέριμνα στους οικονομικά ασθενέστερους, ως οφείλει, αλλά τους δίνει, ως αντάλλαγμα της ανεπάρκειάς του, τη δυνατότητα να πάρουν μετεγγραφή και να δημιουργήσουν πρόβλημα στα πανεπιστήμια γενικότερα. Τα πράγματα χειροτέρευσαν το 2004 όταν η τότε Υπουργός Παιδείας επέτρεψε και στους τρίτεκνους να παίρνουν μετεγγραφή χωρίς κανένα οικονομικό όριο, όπως και οι πολύτεκνοι. Οι μετεγγραφές ξέφυγαν από το σκοπό τους - να βοηθήσουν τους οικονομικά ασθενέστερους – και έγιναν μπόνους προς τους πολύτεκνους. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στον πίνακα 2. Υπάρχουν τμήματα στα οποία οι μετεγγραφόμενοι είναι περισσότεροι από τους κανονικά εισαχθέντες. Το επίπεδο των μετεγγραφομένων είναι χαμηλότερο των κανονικά εισαχθέντων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φοιτητές δύο ταχυτήτων. Δημιουργείται αδιαχώρητο στα κεντρικά πανεπιστήμια που δεν έχουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και το διδακτικό προσωπικό για να εκπαιδεύσουν διπλάσιο αριθμό φοιτητών. Αποτέλεσμα είναι ότι χειροτερεύουν οι σπουδές όλων των φοιτητών.
Έγινε πέρυσι μία προσπάθεια από τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Πανάρετο να αλλάξει ο νόμος περί μετεγγραφών, ενώ είχε ξεκινήσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο αλαλούμ και την εξαπάτηση πολλών υποψηφίων καθώς οι κανόνες άλλαξαν μετά την υποβολή των μηχανογραφικών. Το θέμα ανακίνησε πάλι η Υπουργός Παιδείας τώρα. Ας ελπίσουμε ότι οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα γίνουν αυτή τη φορά στην ώρα τους, ώστε να μην αιφνιδιαστεί κανείς υποψήφιος. Η κατεύθυνση των αλλαγών θα είναι να περιοριστούν δραστικά οι μετεγγραφές χωρίς να υπάρξει πραγματική φροντίδα για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι όλοι οι οικονομικά ασθενέστεροι να έχουν στέγη και τροφή έναντι συμβολικού τιμήματος στις φοιτητικές εστίες για όλο το χρονικό διάστημα των σπουδών τους και κανείς να μην έχει δικαίωμα μετεγγραφής. Το κράτος δεν θέλει και δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και απλά θα κάνει πολύ δύσκολες έως θα καταργήσει τις μετεγγραφές δημιουργώντας ακόμη ένα πρόβλημα στους οικονομικά ασθενέστερους. Προσθέστε και την περικοπή της, ήδη πολύ ελλιπούς, φοιτητικής μέριμνας που γίνεται με την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν αισθητά.

 

Πίνακας 1: Μετεγγραφές χωρίς ποσοτικό περιορισμό έτους 2010 στα κεντρικά ιδρύματα

Νομός

Πλήθος Οριστικοποιημένων Αιτήσεων

ΑΤΤΙΚΗΣ

5.019

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2.479

ΑΧΑΪΑΣ

933

Σύνολο κεντρικών ιδρυμάτων

8.431
Πηγή: ΥΠΔΒΜΘ

 

Πίνακας 2: Μετεγγραφές σε μερικά τμήματα 2010

 

Αριθμός Εισακτέων Φοιτητές που έρχονται
με μετεγγραφή
Ποσοστό αύξησης
φοιτητών

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

200 192 96

ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

120 139 116

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

150 97 65

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

60 78 130

ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

130 65 50

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

160 64 40

ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

100 55 55

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΘ

200 166 83

ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΘ

110 145 132

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΘ

160 109 68

ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ

200 105 53
Πηγή: ΥΠΔΒΜΘ Επεξεργασία Στράτος Στρατηγάκης