Ζητούμενο ο χρόνος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 5/12/2010

 

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι της 8 Δεκεμβρίου έθεσε το χρόνο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού ο υφ. Παιδείας κ. Πανάρετος. Οι απόψεις όσων συμμετέχουν είναι συντριπτικά υπέρ της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τον Ιούλιο. Το ποσοστό πρέπει να είναι πάνω από 90%. Δε χρειαζόταν η διαβούλευση για να μάθουμε την άποψη των υποψηφίων και των γονέων τους. Έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί με κάθε τρόπο για την επιχειρούμενη αλλαγή. Φτάσαμε έτσι στο Δεκέμβριο και κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πότε θα συμπληρωθεί το μηχανογραφικό.
Τα βασικά επιχειρήματα του υφυπουργού υπέρ της αλλαγής είναι η ταχύτερη έκδοση των αποτελεσμάτων και η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού με την έκφραση της πραγματικής επιθυμίας του υποψηφίου και όχι την συμπλήρωση με γνώμονα τα μόρια που έχει ο υποψήφιος και τις δυνατότητες που αυτά του δίνουν.
Τα βασικά επιχειρήματα των μαθητών που αντιδρούν είναι ότι το Μάρτιο διαβάζουν για τις εξετάσεις και άρα είναι υπό πίεση. Ακόμη δεν υπάρχει ελευθερία στις επιλογές και άρα χρήσιμο είναι να γνωρίζεις τη βαθμολογία σου. Για παράδειγμα η σχολή των χημικών μηχανικών, το τμήμα χημείας και το τμήμα μοριακής βιολογίας ανήκουν σε τρία διαφορετικά πεδία και δεν μπορεί κανείς να τα δηλώσει και τα τρία. Καλό θα είναι λοιπόν να γνωρίζει τη βαθμολογία του, ώστε να αποκλείσει το τμήμα που δεν μπορεί να πετύχει, αν θέλει και τα τρία.
Συμπληρώνουν οι υποψήφιοι το μηχανογραφικό τους με κριτήριο τα μόρια που συγκεντρώνουν ή αντίθετα ακολουθούν το δρόμο της καρδιάς τους, που είναι και η σωστή επιλογή; Και τα δύο συμβαίνουν. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε τις επιλογές μερικών υποψηφίων που είχαν περισσότερα από 19.700 μόρια. Βλέπουμε λοιπόν υποψηφίους που θα μπορούσαν να πετύχουν σε οποιαδήποτε σχολή επιθυμούσαν να δηλώνουν πρώτες σχολές πιο «ταπεινές», σχολές που δεν είναι της μόδας. Το τμήμα Πολιτικών Επιστημών Θεσσαλονίκης επέλεξε υποψήφιος με 19.947 μόρια, άλλος το τμήμα Φιλολογίας, Μαθηματικών και κάποιος με 19.712 μόρια επέλεξε τους Αξιωματικούς της Αστυνομίας. Όλοι αυτοί οι υποψήφιοι και πολλοί άλλοι δεν επηρεάστηκαν από τα μόριά τους, ούτε από τη μόδα και ακολούθησαν το δρόμο της καρδιάς τους. Φυσικά το ίδιο θα επέλεγαν όποια χρονική στιγμή και αν συμπλήρωναν το μηχανογραφικό τους. Το πρόβλημα δημιουργείται σ’ αυτούς που είναι στο κοντά στο όριο εισαγωγής και δεν γνωρίζουν ποιες εναλλακτικές σπουδές να ακολουθήσουν. Γιατί δεν φταίνε αυτοί που δεν τους αφήνουν να σπουδάσουν αυτό που θέλουν.
Να θυμίσουμε ότι το 2000 που καθιερώθηκε το ισχύον σύστημα εισαγωγής από τον κ. Αρσένη είχε οριστεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο, με γνωστή τη βαθμολογία και είχε θεωρηθεί από τους υποψηφίους ως πολύ θετική κίνηση.
Η σπουδή του κ. υφυπουργού να αλλάξει το χρόνο κατάθεσης του μηχανογραφικού οφείλεται στην αγωνία του να κόψει τα χρήματα από τη μη χρήση της θερινής άδειας στους εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται στη διαδικασία του μηχανογραφικού. Αλλά αυτό δεν μπορεί να λεχθεί δημοσίως. Έτσι βρισκόμαστε στο Δεκέμβρη και ακόμα αιωρείται το θέμα αυξάνοντας το άγχος των υποψηφίων.
Μία βασική αρχή που όλοι όσοι επιφέρουν αλλαγές στις πανελλήνιες εξετάσεις ακολουθούν είναι η όποια αλλαγή αποφασίζουν να ισχύει από την επόμενη χρονιά, ώστε να μην αιφνιδιάζονται οι υποψήφιοι. Ο κ. Πανάρετος για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες παραβιάζει αυτή την αρχή. Την πρώτη φορά ήταν με την κατάθεση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο του 2010, όπου αποφάσισε την αλλαγή του νόμου περί μετεγγραφών ενώ οι υποψήφιοι ήδη κατέθεταν το μηχανογραφικό τους. Ο νόμος ψηφίστηκε στα τέλη Αυγούστου αιφνιδιάζοντας τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους, αφού μετέφερε τα Ψαχνά της Χαλκίδας (έδρα του ΤΕΙ Χαλκίδας) σε άλλη… περιφέρεια.
Τώρα τη δεύτερη φορά αφήνει επί μήνες να αιωρείται η αλλαγή στο μηχανογραφικό, χωρίς να αποφασίζει. Κατά τα άλλα πρώτα ο μαθητής…
Πεδίο δόξης λαμπρό ανοίγεται για ένα καθηγητή στατιστικής που θα ήθελε να βάλει τάξη στις πανελλήνιες εξετάσεις και να αφήσει πράγματι έργο στο Υπουργείο Παιδείας. Γιατί στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων υπάρχουν πολλά θέματα που θέλουν βελτίωση ώστε το σύστημα εκτός από αδιάβλητο να γίνει και αντικειμενικό.
Οι αναβαθμολογήσεις είναι πολλές, πρέπει να μειωθούν. Για να γίνει αυτό πρέπει να ιδρυθεί σώμα αξιολογητών, πρέπει να υπάρχει ενιαία βαθμολόγηση σε όλη την Ελλάδα και όχι διαφορετική σε κάθε βαθμολογικό κέντρο, άρα πρέπει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων να δίνει οδηγίες βαθμολόγησης σε όλα τα βαθμολογικά κέντρα. Ακόμη πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εξέτασης κάποιων μαθημάτων ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αναβαθμολογούμενων γραπτών. Ο βαθμός που μετράει όταν ένα γραπτό αναβαθμολογείται είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις βαθμούς (τους δύο αρχικούς και τον βαθμό του αναβαθμολογητή) πράγμα εντελώς λάθος, αφού ευνοεί τους αναβαθμολογούμενους σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους, που δεν επιλέγουν τους δύο μεγαλύτερους βαθμούς από τους τρεις. Το σωστό θα ήταν να μετράνε οι δύο πιο κοντινοί βαθμοί για να μην έχουν πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων οι αναβαθμολογούμενοι.
Αυτά και πολλά άλλα, που ένας καθηγητής στατιστικής γνωρίζει καλύτερα, είναι αυτά που θα μπορούσε να συνεισφέρει ο κ. Πανάρετος, ως ο πιο ειδικός, στη διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων.


Οι πρώτοι των πρώτων

 

Μόρια του πρώτου επιτυχόντα

NOMIKHΣ ΑΘΗΝΑΣ

19.968

 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

19.947

 IATPIKHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

19.896

 HΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩN  MHXΑΝΙKΩN KAI MHXΑΝΙKΩN YΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΜΠ

19.891

 MHXANOΛOΓΩN  MHXANIKΩN ΕΜΠ

19.856

 BIOΛOΓIAΣ  ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

19.849

 HΛEKΤΡΟΛOΓΩN MHXΑΝΙKΩN & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΠΑΤΡΑΣ

19.840

 IATPIKHΣ  ΠΑΤΡΑΣ

19.817

 ΠOΛITIKΩN  MHXANIKΩN ΕΜΠ

19.796

 ΦIΛOΛOΓIAΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

19.777

 MAΘHMATIKΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

19.763

 ΠOΛITIKΩN  MHXANIKΩN ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

19.763

 OIKONOMIKΗΣ  EΠIΣTHMΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΑΣ

19.760

 NOMIKHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

19.754

 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

19.744

 IATPIKHΣ   ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΛΑΡΙΣΑ)

19.742

 IATPIKHΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

19.737

 ΙΚΑΡΩΝ  (ΣΙ)  ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΣΜΑ) ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ

19.737

 OΔONTIATPIKHΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

19.723

 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ

19.712

 OΔONTIATPIKHΣ ΑΘΗΝΑΣ

19.707

 MAΘHMATIKΩN  ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

19.704
Πηγή: ΥΠΔΜΘ Επεξεργασία: Στράτος Στρατηγάκης