Αποκλεισμοί από τα ΑΕΙ

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 28/11/2010

 

Στην Κομοτηνή όχι. Στο Ρέθυμνο της Κρήτης ναι. Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, που εισάγονται χωρίς εξετάσεις στις Ανώτατες Σχολές σε ποσοστό 5% (από 3% που ήταν παλαιότερα). Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να βάλει τάξη στην όλη διαδικασία. Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο, έχοντας το δικαίωμα να δηλώσουν οποιαδήποτε σχολή, εκτός αν η σχολή κρίνει ότι κάποιες παθήσεις δημιουργούν αδυναμία παρακολούθησης. Στο μηχανογραφικό δελτίο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας δίπλα στο όνομα του κάθε τμήματος υπάρχουν και οι αποκλειόμενες παθήσεις, όπως τις αποφάσισε κάθε τμήμα χωριστά. Και είναι πολύ λογικό στις Γυμναστικές Ακαδημίες να υπάρχουν περιορισμοί, δεν είναι όμως λογικό στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στην Κομοτηνή να αποκλείονται όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε σοβαρή πάθηση. Νέος καιάδας λοιπόν από τους πανεπιστημιακούς μας δασκάλους. Γιατί ένας κωφός δεν μπορεί να σπουδάσει φιλόλογος; Πιθανόν να εύρισκε και εργασία διορθώνοντας κείμενα σε έναν εκδοτικό οίκο ή οπουδήποτε αλλού. Τον αποκλείουν όμως από τις σπουδές αυτόν και οποιονδήποτε άλλο έχει μία σοβαρή πάθηση. Οι άνθρωποι με αναπηρία πρέπει να επαιτούν δηλαδή; Και όλα αυτά από τους δασκάλους που υπηρετούν τις ανθρωπιστικές σπουδές.
Δεν είναι μόνο ένα το τμήμα που αποκλείει όλες τις σοβαρές παθήσεις. Στον πίνακα βλέπετε τα τμήματα που αποκλείουν όλες τις σοβαρές παθήσεις.
Τα περισσότερα τμήματα δεν βάζουν κανένα περιορισμό, προς τιμήν τους. Τα λίγα που αποκλείουν ελπίζουμε να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να αναγνωρίσουν στους ανθρώπους με αναπηρία το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.

Τμήματα που αποκλείουν όλους τους υποψηφίους με σοβαρές παθήσεις

Ελληνικής Φιλολογίας Κομοτηνή

Ναυπηγικής ΤΕΙ Αθήνας

Μηχανολογίας ΤΕΙ Πειραιά

Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Πάτρας

Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων ΤΕΙ Πάτρας

Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Καλαμάτας

Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Καλαμάτας (Σπάρτη)

Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Λαμίας

Ηλεκτρονικής ΤΕΙ Λαμίας

 

1 δις λιγότερο στην παιδεία

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Μειώσεις σοκ στην παιδεία φέρνει ο νέος προϋπολογισμός για το 2011. Η μείωση αγγίζει το 1 δις σε σχέση με το 2010 ή σε 12,7%. Τα ποσά που αναφέρονται στον προϋπολογισμό αφορούν μόνο το πρώτο εννεάμηνο του 2010. Η μείωση συνεπώς θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται τώρα. Αν το συνδυάσουμε και με την αύξηση στο πετρέλαιο, αντιλαμβανόμαστε ότι τα παιδιά μας στα σχολεία πρέπει να ντύνονται ζεστά γιατί θα ξυλιάσουν. Εκτός αν οι γονείς αρχίσουν να πληρώνουν για το πετρέλαιο. Δυστυχώς τα ποσά που κόβει το κράτος από την εκπαίδευση θα κληθούν οι γονείς να τα πληρώσουν, τι να πρωτοπληρώσουν και αυτοί. Δεν χρειάζεται να θυμηθούμε ότι ο πρωθυπουργός δήλωνε, πριν τις εκλογές του 2009, 1 δις περισσότερο για την παιδεία άμεσα. Αποδείχθηκε ότι γνώριζε και εννοούσε 1 δις λιγότερο…
Περίπου 10% μείωση στη δαπάνη για μισθοδοσία των εκπαιδευτικών περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός σε σχέση με το 2009. Η μείωση της δαπάνης για μισθούς πετυχαίνεται ή με μείωση του προσωπικού (μέσω του περιορισμού των προσλήψεων) ή με μείωση των μισθών. Αυτά έγιναν και τα δύο το 2010. Η μείωση του μισθού κατά 10% μας γυρνά τουλάχιστον 3 χρόνια πίσω από το 2009. Οι αποδοχές θα αντιστοιχούν στο έτος 2006 και τα έξοδα στο… 2014, με την υπέρμετρη αύξηση του κόστους ζωής. Η ύφεση θα βαθύνει λοιπόν, γιατί η αγορά κινείται με τα χρήματα των μισθωτών.
Η μόνη αύξηση σε αποδοχές και συντάξεις εργαζομένων είναι στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, όπου έχουμε αύξηση στις αποδοχές κατά 10%. Εντυπωσιακό και μη εξηγήσιμο.
Μαχαίρι και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με μείωση της χρηματοδότησης κατά 15% στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Είναι αλήθεια ότι η αύξηση της χρηματοδότησης δεν φέρνει πάντα και βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση. Είναι αναμφισβήτητο όμως ότι η μείωση της χρηματοδότησης φέρνει πάντα χειροτέρευση της ποιότητας. Τα πράγματα είναι σαφή λοιπόν: Η εκπαίδευση χειροτερεύει και θα κληθούν οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανεπάρκειες του κράτους στη συντήρηση και λειτουργία των σχολείων γιατί λεφτά δεν υπάρχουν.

 

Χρηματοδότηση της παιδείας από το κράτος

2011

2010 μέχρι 30/9

2009

6.271.749.000,00

7.162.381.599,00

7.045.465.814,73