Μηχανογραφικό το Μάρτη ; (!)

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 10/10/2010

 

Το ερώτημα είναι μόνο ένα: Είναι καλύτερα να γνωρίζεις τη βαθμολογία σου όταν συμπληρώνεις το μηχανογραφικό σου ή όχι; Η απάντηση είναι επίσης μοναδική: Όσο περισσότερες πληροφορίες έχεις τόσο μειώνονται οι πιθανότητες λάθους. Άρα καλό είναι να γνωρίζεις τη βαθμολογία σου.
Το μηχανογραφικό δελτίο συμπλήρωναν οι υποψήφιοι το Μάρτιο μέχρι το 1999. Τότε με τη μεταρρύθμιση Αρσένη αποφασίστηκε ότι καλύτερα είναι να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη βαθμολογία τους και το μηχανογραφικό άρχισε να συμπληρώνεται τον Ιούλιο. Οι υποψήφιοι των ΤΕΕ και τώρα ΕΠΑΛ το συμπληρώνουν πάντα το Μάρτη, ως παιδιά ενός κατώτερου θεού.
Στα 11 χρόνια που το μηχανογραφικό υποβάλλεται το Μάρτη κανείς δεν παραπονέθηκε για κάποιο λόγο. Έρχεται τώρα η πληροφορία από το Υπουργείο Παιδείας ότι το μηχανογραφικό θα συμπληρώνεται το Μάρτιο με το επιχείρημα ότι τα αποτελέσματα εισαγωγής και οι βάσεις θα βγαίνουν ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή τέλος Ιουλίου αντί για το τέλος Αυγούστου. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε μια δουλειά να γίνεται γρήγορα ή μας ενδιαφέρει να γίνεται καλά.
Το Μάρτιο που οι υποψήφιοι από τη μία νιώθουν ότι μπαίνουν στην τελική ευθεία των εξετάσεων και από την άλλη σκέφτονται την πενθήμερη εκδρομή που συνήθως πραγματοποιείται στα τέλη του μήνα (τελείως άκαιρα και αυτή) δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να παρθούν σημαντικές αποφάσεις όπως είναι η επιλογή σπουδών. Αντίθετα τον Ιούλιο οι υποψήφιοι είναι χαλαροί, αφού έχει παρέλθει η λαίλαπα των εξετάσεων, γνωρίζουν τη βαθμολογία τους και μπορούν πιο ήρεμα να πάρουν αποφάσεις, με περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.
Η αλήθεια είναι ότι όταν το μηχανογραφικό συμπληρώνεται τον Ιούλιο το κράτος αυξάνει  τα έξοδά του σε μισθούς. Επειδή όλοι γνωρίζουμε πια ότι το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» έχει αντικατασταθεί από το «πρώτα τα λεφτά», κάθε φορά που μπαίνει στη ζυγαριά η μείωση του κόστους και κάτι άλλο κερδίζει η μείωση κόστους.

Ποιο είναι το κόστος

Οι διευθυντές των σχολείων μαζί με κάποιους καθηγητές παραμένουν στο σχολείο κάποιες μέρες τον Ιούλιο για να παραδίδουν στους υποψηφίους τη βεβαίωση πρόσβασης, απαραίτητη για την κατάθεση του μηχανογραφικού. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους σε κάποια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι υπάλληλοι περνούν στους υπολογιστές τις προτιμήσεις των υποψηφίων, ώστε να γίνει η επιλογή στο Υπουργείο Παιδείας. Όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία αμείβονται για τη μη χρήση της θερινής τους άδειας. Ιδού τα χρήματα που έβαλαν στο μάτι οι ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας. Προκειμένου να γλυτώσουν αυτά τα χρήματα αφήνουν και αιωρείται το θέμα τόσο καιρό τώρα, προσπαθώντας να δουν τις αντιδράσεις και αναλόγως να πράξουν. Είναι απλά απαράδεκτο να μη γνωρίζουν οι υποψήφιοι πότε θα κάνουν το μηχανογραφικό τους Οκτώβρη μήνα…