αύξηση μεγέθους επαναφορά μείωση μεγέθους Αποσύνδεση

Αλλαγές στις πανελλήνιες για 100.000 υποψηφίους

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 1/2/2009

 

Ανοίγει η αυλαία των φετινών πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές, εν μέσω συζητήσεων για αλλαγή του τρόπου εισαγωγής. Με αίτησή που θα καταθέσουν οι υποψήφιοι, για πρώτη φορά φέτος ηλεκτρονικά, θα δηλώσουν τα μαθήματα στα οποία επιθυμούν να εξεταστούν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Η αναγκαιότητα αυτής της δήλωσης αφορά στην έγκαιρη προετοιμασία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να γνωρίζει πόσοι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα ειδικά μαθήματα, πόσοι σε κάθε μάθημα γενικής παιδείας και τις αρχές Οικονομικής Θεωρίας και πόσοι θα είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα.
Η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων είναι από 2 έως 20 Φεβρουαρίου, χωρίς δυνατότητα παράτασης.

Ποιους αφορά και τι δηλώνουν

1. Οι τελειόφοιτοι του γενικού λυκείου δηλώνουν το 6ο μάθημα γενικής παιδείας, αν θέλουν να εξεταστούν στο 7ο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αν θέλουν να εξεταστούν σε ειδικό μάθημα και αν θα είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές, τις σχολές του εμπορικού ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ (γυμναστικές ακαδημίες).
2. Οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών που θέλουν να συμμετάσχουν ξανά στις πανελλήνιες εξετάσεις (κατηγορία 90%) δηλώνουν ό,τι και οι τελειόφοιτοι.
3. Οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών που δεν θα εξεταστούν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις (θα είναι υποψήφιοι δηλαδή για το 10% των θέσεων) θα δηλώσουν αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές, αστυνομικές, τις σχολές του εμπορικού ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ (γυμναστικές ακαδημίες)
4. Οι τελειόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ της ομάδας Β δηλώνουν ό,τι και οι τελειόφοιτοι του γενικού λυκείου.
Να τονίσουμε εδώ ότι η δήλωση των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, τις σχολές του εμπορικού ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ δεν είναι καθοριστική τώρα. Γίνεται μόνο και μόνο για τη διευκόλυνση της οργάνωσης από τις σχολές των προκαταρκτικών εξετάσεων. Η καθοριστικής σημασίας δήλωση είναι αυτή που θα γίνει την άνοιξη με την υποβολή της αίτησης του υποψηφίου στις ίδιες τις σχολές, μετά, φυσικά, την έκδοση της προκήρυξης εισαγωγής από αυτές.

Δικαιολογητικά

Οι μόνοι που χρειάζεται να καταθέσουν δικαιολογητικά είναι οι απόφοιτοι που εξετάζονται ξανά στις πανελλήνιες εξετάσεις και πρέπει να υποβάλλουν μαζί αντίγραφο του απολυτηρίου λυκείου και την πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης.

Τι νέο υπάρχει στην αίτηση του Φεβρουαρίου

Οι υπόλοιπες αλλαγές στις Πανελλήνιες εξετάσεις

© Στράτος Στρατηγάκης